Kuidas toetada lapse arengut golfis

Lapse, lapsevanema ja treeneri koostöö on väga oluline selleks, et golfimängu õppimise ja arengu protsessis tagada turvaline, toetav ja julgustav keskkond. Iga golfi mängiva lapse unistus ei ole saada tippsportlaseks, aga heaks golfimängijaks saamise teekonnal on oluline, et sporditegemise kasvatuslikku poolt on oskuslikult juhendatud. Seda just nimelt noorte puhul. Kõikide osapoolte ootused peaksid olema sellised, mis väärtustavad tervet ja positiivset suhtumist, protsessi nautimist, tublit tööd ja töötahet, vastutust, järjepidevust, koostööd ning kannatlikkust. Mitte pelgalt numbreid, võite, kaotusi jms lõpptulemusi, mis ei ole otseselt mängija kontrolli all.

Järgnevalt on välja toodud kuus soovitust lapsevanematele, kuidas golfimängijaks saamise teekonnal lapsele toeks olla, olenemata sellest, kas temast kasvab tipp- või hobisportlane.

Oma käitumisega lapsele eeskujuks olemine

Lapsevanemad, kes mõistavad, et nende teod ja käitumine räägivad palju kõvemini kui sõnad ning käituvad vastavalt, on kirjeldamatu positiivne tugi noorte sporditegemise juures. Väga lihtne on lastelt valjuhäälselt nõuda, kuid ennekõike tuleks peeglisse vaadata ja võibolla alustuseks hoopis enese käitumist korrigeerida. Lapsed on suurepärased matkijad ning head harjumused ja hea suhtumine kinnistuvad just nimelt tegudega.

Lapsevanema soovid vs lapse soovid

Tähtis on vahet teha millised on lapsevanema ambitsioonid ja millised lapse enda omad. Sageli kipuvad need sassi minema ning kuigi iga lapsevanem tahab parimat, siis liigne survestamine ja liiga varakult spordi “tööks” muutmine võtab tegevusest tegemise rõõmu ja lapsed võivad kaotada huvi. Lastele on golf kõigest mäng. Ka õigustus, et vanemad panustavad aega ja raha, ei anna tegelikult õigust nõuda võitu. Oluline on mõõta ja jälgida edusamme, mida märkavad ka teised ehk näidata head eeskuju positiivse suhtumise ja käitumise ning seejärel ka golfioskuste paranemise näol.

Protsess on oluline

Lisaks treeneri poolsele utsitamisele, võiksid ka vanemad omalpoolt rõhutada, kuivõrd oluline on spordis oskuste omandamine ja nende lihvimine. Milleski paremaks saamise protsessi käigus on head tulemused tehtud töö loomulik tagajärg. Kui fookus on vaid skooril, võitudel ja numbritel, siis on raske treeningprotsessis järjel püsida. On oluliselt parem, kui noor golfimängija juba varakult õpib võistlema iseendaga ehk üritab mängida näiteks kolm lööki oma keskmisest löögitulemusest paremini ja tunneb sellest siirast rõõmu, kui see, et ta tegi täna oma parimale sõbrale tuule alla.

itmist tuleb õppida omaealiste seas

Lapsed on ikkagi lapsed ja nii nagu ükski lapsevanem ei paneks oma võsukest viis numbrit suurematesse kingadesse, võiks sarnane loogika kehtida ka spordis. Ei ole vaja liiga varakult mängida kõrgemas vanuseklassis, võistelda kõige tagumistelt tiidelt ega mängida endast pikemate ja liiga raskete golfikeppidega. Kõigepealt tuleb õppida edukalt võistlema omavanuste seas, endale sobiva varustusega ning ettenähtud tiidelt. Võitmist tuleb samuti õppida ja see käib samm-sammult. Loomulikult, kui laps domineerib oma vanuseklassis ja see ei paku pinget, siis võib ta ühe vanusegrupi võrra või rohkem ülespoole astuda, et motivatsiooni säilitada ja arengu mõttes edasi liikuda, kuid sellised juhud on pigem erandlikud. Iga asi omal ajal.

Vastutus ja enda tegudest õppimine

Mida paremaks saab mängija, seda rohkem peaks ta enda eest ise vastutama. Sageli näeme ülihoolitsevaid emasid-isasid, kes teeksid lapsele kõik ette-taha ära, tahtes loomulikult vaid parimat. Aga kahjuks sellise käitumisega toidetakse õpitud abitust, mis võib teatud hetkel noore sportlase suhtumises ja käitumises väga ebaterved mõõtmed võtta. See, et kõik mänguks ja treeninguks vajalik oleks alati golfikotis olemas, golfikepid ja -jalanõud puhtad jne, peaks varakult lapse ülesannete hulka kuuluma. Kuidas siis ikka õpitakse, kui mitte ise proovides. Juhul kui lapsel miski maha ununeb, otsa saab või ta reeglite mittetundmise tõttu trahvi saab, siis need olukorrad ongi väga head õppetunnid tulevikuks.

Informatsiooni talletamine

Lapsed ei ole miniatuursed versioonid täiskasvanutest. Väikesed inimesed seedivad infot oluliselt aeglasemalt ja pigem näevad asju tervikuna. Detailidesse süvenemine on nende jaoks keeruline ja see vilumus tekib ainult ajaga. Kannatlikkus on siinkohal võti nii lapsevanematele kui ka lapsele endale. Kvalifitseeritud treenerid teavad, kui palju ja millisel viisil konkreetses vanuses (arvestades loomulikult ka mängutaset) lastele golfiõpetust jagada.

Ükskõik millises valdkonnas edu saavutamine vajab panustamist ning selle juurde käivad paratamatult tõusud ja mõõnad. Ideaalis võiksid tõusud ekstra motiveerida ja mõõnad vajalikud õppetunnid anda, mille pinnalt jätkuvalt kogu protsessist rõõmu tunda. Paljud tippsportlased on just sellepärast tipud, et nad on nõus tegema asju siis, kui teised ei ole. Kui ilm on kehv,  sõbrad on mujal, tahaks hoopis arvutimängu mängida või ei ole lihtsalt tuju – on just need hetked, kus lapsevanema poolne väike positiivne müksamine oleks vajalik. Taolistel momentidel mugavusest võitu saamine ja trenni tegemine ongi see, mis sõelub välja parimad.

Tekst: Mari Rauna
Foto: Mats Soomre, soomre.com