Eesti naiste golfi valitsejanna – Annika Koitmaa

Kuidas tutvustada golfimängijat? Eks ikka võistluste ja võitude ehk õnnestumiste kaudu. Vaadates Niitvälja 2018. aasta hooaja võistluste edetabeleid, ei saa mööda minna Annika Koitmaa nimest. Annika päralt on esikoht Niitvälja Golfi edetabelis ja parima naisgolfari tiitel Niitvälja Golfiklubilt.

Lisaks võitudele koduklubis sai Annika 2018. aastal esikoha Valgeranna Golfiklubis toimunud võistlusel Eesti naiste karikas by Trillium ja ehk hooaja kõige tähtsama saavutusena kulla XXV Eesti meistrivõistlustel. Neist viimasel võistlusel tuli Annikal kaitsta tiitlit, mis õnnestus ka sel korral – koju tuli juba viies meistrikuld! Lisaks on auhinnakapis ka üks hõbe ja kaks pronksi.

Millised nendest võistlustest või võitudest olid sulle kõige olulisemad ja mille üle tunned erilist uhkust? Kuidas ennast enne võistlust ette valmistad, millele mõtled?

Kõige meeldejäävamad olid, ma arvan, naiste karikas ja ikka Eesti meistrivõistlused. Naiste karikas sellepärast, et mängisin esimest korda elus tulemuse alla 70 ‒ mängisin 69 lööki. Teadsin, et mängime punastelt tiidelt. Teadsin, et ilm tuleb ilus, ja teadsin, et kui üldse kunagi, siis Valgerannas olen selleks võimeline – ja tuligi ära. Tegelikult öeldakse, et ei tohi niimoodi ette mõelda ja peab ikka ühe löögi korraga võtma, aga seekord aitas see kuidagi ennast õigesti häälestada ja üle par’i tegemine ei tulnud justkui kõne allagi. Alla 70 löögi mängida oli olnud mu unistus väga pikalt ja ega ma ei arvanud, et olen selleks enam suuteline. Seda enam oli see saavutus minu jaoks eriti võimas.

Eesti meistrivõistlused on oluline võistlus, see on ikkagi hooaja tipphetk. Selle aasta tegi muidugi eriliseks hole-in-one, nii et kaks aastat järjest lõin eestikatel hole-in-one’i. Esimese kahe päeva tulemused olid samuti väga head (74, 73) ja selle üle olen ka väga uhke.

Kuidas sai alguse sinu teekond golfi juurde? Kas vanemad mängisid enne ja suunasid ka sinu golfi juurde või vastupidi?

Kõigepealt hakkas mängima minu isa ja siis ema. Meie õega käisime vahel kaasas ja mingil hetkel proovisime ka ise. Seejärel tegin lastetrennis ära green card’i ja jäingi mängima.

Kas oled peale golfi harrastanud teisigi spordialasid, on need sind huvitanud? Kas praegu mahub peale golfi ka veel midagi muud sinu sportlikesse tegevustesse?

Noorena käisin kergejõustiku-, praegu käin jooksutrennis. Talvel meeldib suusatada ja üritan ka igal talvel kuskil lumelauareisil käia.

Palun jutusta, kuidas on toimunud sinu heaks golfariks arenemise protsess.

Meil oli tüdrukutega väga tore treeningugrupp, kellega käisime mitu suve ja siis ka talviti Enrico Villo juures trennis. Mängisime ja võitlesime kogu aeg omavahel ja tänu sellele saime ka headeks mängijateks. Suviti veetsime peaaegu kõik päevad Niitväljal. Ükskord, mäletan, avastasime veel Lil Kuuliga, et me polnud kumbki kuu aega Tallinna kesklinna jõudnud, olime ainult kodu ja Niitvälja vahet käinud. Olime siis umbes 15aastased.

Kui palju jõuad treenida ja mida täpsemalt treenid? Kas saad välja tuua ka mõne harjutuse näitena sellest, mida teed?

Viimased paaril suvel ma enam konkreetselt harjutamas pole käinud, pigem kasutan iga võimalust ja lähen rajale. Küll aga lasen ennast päris tihti filmida, võrdlen Instagramis proffidega ja proovin siis sealt kuidagimoodi oma löögile ka häid nüansse juurde saada. Suurem osa on Enrico tehtud töö ja tegelikult töötab enamik asju, mis ta mulle on öelnud, siiamaani.

Puttamist sel suvel paar korda harjutasin ja eriti just lühikesi putte. Näiteks nii.

  • Vahel panen umbes meetri kaugusele tii maha ja üritan sealt 100 või 50 palli järjest sisse saada.
  • Teine harjutus on „ümber maailma mäng“, kus neli tiid on augu ümber putteri kaugusel, ja kui sisse saad, liigutad tiid ühe grip’i võrra edasi. Seda mängitakse kahekesi.

Kui meie lühike suvi mööda saab, kuidas suhtud talvistesse sisegolfitreeningutesse? Kas ja kui palju mängid golfi talveperioodil?

Ise ma enam talvel eriti treenimas ei käi, aga kui on tahtmist oma löögitehnikat parandada, on talvel selleks parim aeg. Kindlasti soovitan käia treeneri juures trennis, üksi võrku tagumisel pole kuigi palju mõtet.

Ja lõpuks anna palun kolm soovitust nn pühapäevagolfaritele.

  • Nautige, iga halb löök pole veel katastroof, see on lihtsalt mäng!
  • Võtke üks löök korraga!
  • Käige võistlemas, võistelda on põnev ja arendav.

Teksti autor: Pille Teearu
Fotod: Mats Soomre, soomre.com