Golfikeppide ja varustuse tutvustus

Mängijal on lubatud rajale kaasa võtta kuni 14 golfikeppi. Iga kepiga saab lüüa erineva pikkusega golfilööke. Millised kepid mänguks kaasa võtta on igaühe enda otsustada.

Golfikepp koosneb kolmest osast – kepi pea, vars ja grip (käepide). Igal golfikepil on number (välja arvatud putter ja wedge`d). Mida väiksem on golfikepi number, seda kaugemale on võimalik selle kepiga pall lüüa. Erinev löögipikkus tuleb sellest, et kepi varred on erineva pikkusega ning kepi pead on erineva tõstenurgaga. Mida väiksema numbriga on kepp, seda pikem on kepi vars ja väiksem on kepi pea tõstenurk (pall lendab madalama kaarega) ning seda kaugemale pall lendab.

Enamasti leiab golfikotist sellise keppide komplekti. Draiver, puu 3, puu 5, hübriid, kuus rauda (4,5,6,7,8,9), PW – pitching wedge, GW – gap wedge, SW – sand wedge ja putter.

Draiver ja puu-kepid ehk puud (Woods).

Siia kuuluvad Draiver ja fairway puud. Need golfikepid on kõige suurema pea ning kõige pikema varrega. Neid kasutatakse pikemate löökide (sh. avalöögi) sooritamiseks. Puudeks kutsutakse neid seetõttu, et minevikus valmistati kepi pea puust. Draiver´it  (puu 1) – kasutatakse avalöökide sooritamiseks. Tegemist on golfikepiga, millega on võimalik kõige kaugemale palli lüüa. Avalöögi sooritamiseks asetatakse golfipall tiku ehk tii peale. Lisaks draiverile on enamasti puu-keppidest kasutusel  puu 3 ja puu 5. Draiveriga sooritatud golfilööki nimetatakse draiviks.

Rauad (Irons)

Raudadel on väiksemad pead kui puudel. Enamasti kasutatakse neid siis kui avalöök on tehtud ja pall paikneb väljaku murul. Lühikestel radadel kasutatakse raudasid ka avalöögi sooritamiseks. Igal raual on number. Enamasti kasutab klubimängija raudasid numbritega 5-9. Mida väiksema numbriga on raud, seda kaugemale pall lendab. Väiksema numbriga raudade vars on pikem ja kepi laba tõstenurk on väiksem (pall lendab madalama kaarega kaugemale). Mida suurema numbriga on raud, seda kõrgema kaarega pall lendab ja seda lühem on löök. Iga mängija teab, kui kaugele ta mingi kepiga palli lööb.

Hübriidid (Hybrids)

Hübriidid on alles hiljuti kasutusele võetud golfikepid. Nimetus hübriid tuleb sellest, et selle kepi pea on disainitud puude ja raudade vahepeale. Hübriide kutsutakse ka rescue keppideks. Need kepid on ehitatud selliselt, et nendega on natuke lihtsam palli lüüa. Kuna pikemate raudadega (2,3,4,5) on keerulisem palli hästi tabada, siis kasutatakse pikkade löökide sooritamiseks raudade asemel tihti hübriide.

Wedge

Wedged on on kepid mida kasutatakse lühemate, enamasti alla 100 meetriste löökide sooritamiseks – chiping, pitching ning bunkrilöök griini bunkrist. Need kepid on raudadega väga sarnased. Vahe on selles , et neil on lühem vars ja kepi pea on suurema tõstenurgaga. On pitching wedge PW (kepi pea nurk on 42-46 kraadi), gap wedge GW (48-54 kraadi), sand wedge SW (52-56 kraadi), lob wedge LW (60-64 kraadi).

Putter

Putteriga palli löömist nimetatakse puttamiseks. Löögi eesmärgiks on veeretada pall griinil auku. Puttereid on väga erineva kuju ja disainiga. Igal mängijal tuleb leida endale see õige. Tuleb proovida erinevaid puttereid ja valida endale kõige sobivam välja.

Alustaval mängijal ei ole mõtet endale kohe varustust osta. Niitvälja Golfi alustamiseks mõeldud kursus Roheline Rada sisaldab tasuta varustuse kasutamist. Kui golfilöök on natukene juba paika saanud, siis võib mõtlema hakata varustuse ostmise peale. Esimeseks varustuseks sobib hästi kasutatud varustus (hinnad alates 150 eurot komplekt).

Vajalik lisavarustus

Golfikott – golfikeppide transportimiseks.

Golfipall – alati tasub mänguringile rohkem kui üks pall kaasa võtta (vähemalt 5 palli). Kuna pall võib ära kaduda või ebaõnnestunud löögi tagajärjel kättesaamatult tiiki lennata.

Tiid – spetsiaalsed tikud, millele asetatakse pall avalöögi sooritamiseks.

Griinikahvel – vahend pallijälgede parandamiseks. Kui pall lüüa kõrge kaarega griinile, siis jääb palli maandumiskohale väike lohk. See tuleb griinikahvlit kasutades ära parandada.

Kinnas – paremakäeline kannab kinnast vasakus käes. Lööki sooritades püsib golfikepp tänu kindale palju paremini käes.

Vihmavari – alati võib vihma sadama hakata.

Rätik – vajalik aeg ajalt golfikepi või palli puhastamiseks kui see mullaseks saab.

Autor: Niitvälja Golf