Varustuse fitting’u ABC

On vale arusaam, et fitting on vajalik vaid tippmängijatele. Tegelikult saab keskmine mängija fitting’ust isegi rohkem kasu kui väga madala HCPga mängija, kes suudab kohaneda ka ebasobiva varustusega. Õigesti valitud varustusega on mängijal lihtsam lüüa, nendega tehakse vähem eksimusi ja löögid on pikemad. Selleks, et anda teile ülevaade fitting’u olemusest ja olulisusest, kirjeldame selle peamisi etappe.

PIKKUS

Rauakomplekti fitting’ul kasutatakse enamasti raud-6-keppi, mille puhul tuleb esimese punktina paika panna varre pikkus. Hiljem varre pikkust muutes on vaja ümber vaadata ka fitting’u ülejäänud etapid, seega on tähtis sobiv pikkus esimesena paika saada. Varre pikkuse valimisel kehtib põhimõte, et tuleb valida maksimaalne varre pikkus, millega mängija suudab stabiilselt palli tabada. Varre pikkus ehk ka löögi pikkus ja palli tabamise täpsus on enamasti aga pöördvõrdelises suhtes. Mida pikem kepp, seda raskem on palli tabada. Kuna golfimäng on eelkõige täpsusmäng, on vahepeal mõistlik teha kompromisse täpsuse kasuks. Tuletame meelde, et golfimaailmas ei ole ühtseid standardeid. Valides ühe kindla tootja mudeli varte vahel, võib proovida n-ö standardpikkust, lühemaid ja pikemaid varsi. Kui aga teete pärast fitting’ut otsuse mõne muu tootja keppide kasuks, oleks vaja teada kindlaid pikkuseid tollides.

LIE ANGLE

See on kepivarre ja -laba alumise serva vaheline nurk, mis mõjutab kepilaba suunda ja seda eriti lühemate raudkeppide puhul. Vale lie angle’i korral võib pall lennata sihtmärgist mööda isegi siis, kui laba on tabamisel suunaga sihtmärgile. Varre pikkus mõjutab lie angle’it ehk kui pärast fitting’u teist etappi on soov siiski varre pikkust muuta, tuleb uuesti üle vaadata ka lie angle.

VARS

Varre valiku puhul on vaja paika panna sobiv jäikus, kaal ja varre profiil. Varre jäikus peab sobima golfikepi laba kiirusega. Ei ole mõistlik võtta endale stiff’e (jäiku) varsi puhtalt seetõttu, et enamik professionaalseid mängijaid neid kasutavad. Varre valikul kehtib põhimõte, et mida kiirem swing, seda jäigem vars; mida aeglasem swing, seda pehmem vars.

Erinevad varred on: Extra stiff (XS), Stiff (S), Firm (F), Regular (R), Senior (S), Amateur (A), Ladies (L).

Drive carry  Swingi kiirus Vars
alla 180 meetri alla 75 mph Ladies või Senior
180-215 meetrit 75 – 95 mph Regular
215 to 245 meetrit 95 – 110 mph Stiff
üle 245 meetri üle 110 mph Stiff või Extra Stiff

Varre kaal peaks ühtima mängija swing’i tempo ja jõulisusega, et saavutada parim tunnetus löögil. Varre kaal mõjutab ka palli trajektoori ja kepilaba kiirust. Lisaks on varred ka eri profiiliga. On selliseid varsi, mis soodustavad kõrgemaid lööke, ja ka selliseid, mis aitavad palli lennu madalama hoida. Varsi on kahte tüüpi: grafiidist ja metallist. Nende peamine vahe on mass. Grafiidist varsi on võimalik teha oluliselt kergemaid kui metallvarsi.

GRIP

Grip ehk käepide tuleb sobitada nii suuruse kui ka tüübi poolest. Grip’i jämedus peab vastama peopesa suurusele ja sõrmede pikkusele, et mängija saaks kepist mugavalt kinni hoida. Materjali poolest on grip’e laias laastus kolme tüüpi. On tavalised kummist grip’id, mis on hinnalt enamasti kõige soodsamad ja kõige enam levinud. Pehmemad grip’id on enamasti naiste varustusel, need on justkui vahused. Uuest peast on need grip’id kuiva ilmaga väga mugavad, aga vihmase ilmaga kipuvad muutuma väga libedaks ja kiirelt kuluma. Kolmandat tüüpi grip’id on cord-stiilis. Nendel grip’idel on kummist pinna sees niidid, mis imavad niiskust ja higi ning on eeliseks vihmaste ja väga palavate ilmade korral, kui peopesa kipub higistama. Cordgripid on aga kätele kõige karmimad.

SOBIV MUDEL

Et leida oma mängule kõige sobivam mudel, on vaja proovida eri labasid, mis vastaksid mängija nõudmistele ja ootustele. On olemas labad, mis andestavad rohkem, ja on mudelid, mis on nõudlikumad. Siinkohal on oluline teha valik mõistusega. Eestis ei ole eriti palju mängijaid, kes suudaksid mängida selliste keppidega, mida kasutab Rory McIlroy või Tiger Woods. Fitting’u eesmärk peaks olema leida endale kõige lihtsamad ja kõige paremaid tulemusi andvad kepid.

SET MAKE-UP

Selleks, et kogu varustus kataks vajalikud vahemaad ja soovitud löögid, on vaja panna paika, millised kepid peaksid kotti kuuluma. Mitu wedge’i ja mis nurkadega need peaks olema? Mis on pikim raudkepp? Mis kraadiga hübriidkepp kataks vahemaa raud- ja puukepi vahel? Milline tõstenurk peaks olema draiveril? Ja nii edasi. Parima varustuse komplekteerimiseks on soovitatav fittida ka putter, wedge’id, hübriidid ja puud. Täislöökideks kasutatavate keppide fitting on väga sarnane raudkeppide fittimise punktidega.

Alustavale mängjatele tehtav fitting on enamasti natukene lihtsam, sest vaid ühe hooaja mänginud golfimängija swing ei ole veel nii stabiilselt välja kujunenud. Oluline on siiski saada paika kaks kõige olulisemat punkti: õige pikkus ja varre õige jäikus.

Tekst: Mari Hütsi, Niitvälja Golf