Parem toitumine – parem mäng!

Tere, golfisõber!

Jagan sinuga soovitusi selle kohta, milline võiks olla mängueelne toitumine. Olen seda järginud ise ja soovitanud ka oma golfi mängivatele klientidele ning tagasiside on olnud positiivne.

Võib olla üllatuslik, et mängueelsele toitumisele peab hakkama rõhku pöörama juba eelneval päeval. Nii on see tegelikult pea iga spordialaga! Levinud on eksiarvamus, et keha peab laadima süsivesikutega, kuna rajal on neid kindlasti vaja. Kui oled nii teinud ja see töötab suurepäraselt ning su mängud lähevad hästi, ei pea sa midagi muutma. Lihtsalt tea, et on ka teine variant, mida kutsun proovima. Enne selle tutvustamist põhjendan natuke, miks pole vaja panna meeletult palju rõhku süsivesikutele.

  • Kui süüa iga päev vähemalt 100 g süsivesikuid, on glükogeenivarud lihastes ja maksas täis. Keha laadimine eelneval õhtul või mängupäeva hommikul süsivesikutega ei anna mingit eelist ega lisaenergiat, pigem vastupidi – see võib teha uimaseks ja uimasust üritatakse kohviga peletada. Kas tuleb tuttav ette?
  • Süsivesikud seeduvad võrreldes valgu ja rasvaga kiiremini. See aga tähendab, et kui oled söönud rohkelt süsivesikuid õhtul, tekib näljatunne hommikul. Kui sööd hommikusöögiks süsivesikuid, võib paari tunni pärast ehk keset mängu kõht liiga tühjaks minna. Põhjus selles, et lisaks kiirele seedumisele mängivad rolli ka kalorid – rasvavaeses ja süsivesikurikkas toidus on pea kaks korda vähem kaloreid (rasvas on ühe grammi kohta üheksa kalorit ja süsivesikutes vastavalt neli kalorit).

Mida süüa eelneval õhtul?

Pane rõhku rammusale ja kõhtu täis hoidvale toidule ehk rasva- ja valgurikkale toidukorrale. Lisaks võid süüa ka pisut süsivesikuid, et uni tuleks magus. Suurepärane valik oleks rasvane liha, kala või juustuga kanafilee, mille kõrvale sobib hästi õlikastmega salat või sobivad praetud juurviljad/köögiviljad, lisaks paar viilu leiba või mõned supilusikad riisi või tatart. Annan ka ühe maitsva retseptisoovituse – veise sisefilee Béarni kastmega.

Hommikusöögi puhul kehtib sama soovitus – rõhk olgu valgul ja rasval ning juurde pisut süsivesikuid. Kui oled õhtusöögi söönud mu soovituste järgi ja mängupäeva hommikul pole tavapärast näljatunnet, söö hommikusöök ikkagi ära. Näljatunne tuleb, see on vaid aja küsimus. Tõenäoliselt saabub söögiisu tavapärasest kellaajast kaks-kolm tundi hiljem.

Nii talitades saab keha laetud kaloritega, mida jalutades kulutama hakata, mitte glükogeenivarudega. Vaata ka retseptisoovitust – prantsuspärane võileib croque-madame.

Mida rajale kaasa võtta?

Esiteks liiter-kaks tavalist puhast joogivett ja üks eraldi liitrine pudel, mille vee sisse võiks olla lisatud 100‒200 ml (370‒840 kalorit) vahtrasiirupit. Seda segu tuleb juua alles siis, kui tekib näljatunne. Olenevalt vahtrasiirupi kogusest joo korraga ära kolmandik kuni pool segust, ülejäänu näljatunde tugevamaks muutumisel. See segu kannab su ilusti mängu lõpuni, kuni saad sõpradega klubimajas maha istuda ja süüa tellida. Vahepeal joo kindlasti rohkelt ka tavalist vett.

Mainin ära ka selle, et eeltoodud soovitused toimivad kõige paremini inimesel, kes juba toitub tervislikult ega liialda kohvi ja alkoholiga.

Loodan, et proovid mu soovitused ära. Usun, et neist on kindlasti kasu!

Tekst ja fotod: Erik Orgu