Saage tuttavaks: Karin Mängel, Niitvälja golfiklubi naiste kapten 2020

Niitvälja Golfiklubi saab sellest hooajast endale uue naiste kapteni. Alates 2012. aastast golfiklubi naiste seas head klubivaimu hoidnud Ulvi Ingver annab oma kapteni kohustused üle pikaaegsele Niitvälja klubiliikmele Karin Mängelile. Uurisime Karinilt lähemalt, kuidas ta golfi juurde jõudis ning missugused on tema plaanid Niitväljal naiste kaptenina.

Kuidas sa golfi juurde jõudsid?

Green card’i tegin 2001. aastal. Sattusin seltskonda, kus oli ka Niitvälja Golfi praegune projektijuht Merle Eenmaa, ja kuna seal räägiti golfist nii põnevalt, tekitas see minus huvi minna green card’i kursusele. Tegin kursuse ära ja mäng hakkas mulle kohe meeldima. Kuna olen rahuliku loomuga, oli see minu jaoks õige spordiala. Alguses oli muidugi raske, aga ikkagi väga meeldis.

Kuidas on golf sinu elu mõjutanud? Kuidas leiad aega ettevõtte juhtimise kõrvalt? Kas oled pidanud millestki loobuma või on golf esikohal?

Töö segab kohe kindlasti golfi. Soovin väga, et ei peaks hoidma mängu ajal telefoni sees, aga kuna golf on minu hobi, siis alati see ei õnnestu. Nüüd mõtlen vahel tagantjärele, et nädalavahetustel oleksin võib-olla võinud olla rohkem koos lastega, aga golf nõudis ka oma. Kodu ei ole koht, kust väljakule põgeneda. Endal peab olema tahtmine, siis saab ka golfi oma graafikusse mahutada.

Enamasti ei ole meil, golfaritel, suuri sportlikke eesmärke, aga sisemine utsitaja on minu sees küll olemas. Hetkel, kui pole trenni teinud, tean enda võimalusi realistlikult. Tahan väga võistelda ja mängida, sest see ei ole minu jaoks jalutuskäik, vaid ikka mäng. Sporti olen teinud kogu aeg, noorena suusatasin, nüüd käin kolm korda nädalas jooksmas. Jooksmine on olnud koostööprojekt minu labradori tõugu koeraga, kes on hetkel 12aastane, kuid kes tahab viimasel ajal pigem mind raja alguses oodata kui 10 km kaasa joosta.

Millised mõtted on sinul kui Niitvälja golfiklubi uuel kaptenil? Milliseid uuendusi soovid sisse viia?

Niitvälja golfiklubil on eraldi meeste ja naiste kapten. Siin on palju naisi; on, millega tegeleda. Naised vajavad teistsugust lähenemist. Naistega peab rohkem tegelema, looma sotsiaalse võrgustiku kaudu ühtset kogukonda. Tarvis on mängulisust; sotsiaalsust; seda, et oleksime üks pere. Kindlasti on vaja aidata algajatel suhteid luua. Kui mul on vaid üks sõbranna, sõltun temast, ja kui teda ei ole, ei saagi ma mängima minna. Peame looma klubilist ühtekuuluvustunnet ‒ kui olen klubi liige, kuulun ühtsesse võrgustikku. Saan infot ja saan jagada oma infot. Kui sõbrad ära kaovad ja mina jään mängima, siis on loodud selleks atmosfäär, et ma ei peaks mängima üksinda. Võistlused annavad rohkelt võimalusi luua uusi suhteid. Kui meestel on golfis tähelepanu rohkem mõõduvõtmisel, siis naistel on vaja sõbrannade toetust ‒ kedagi, kellega suhelda.

Teada on, et naistel on kõige kriitilisem vanus 16‒35 eluaastat, selles vanuses ei ole golfis järelkasvu. Sa veel õpid, rajad oma karjääri ja rõõmu ei teki, kui jõuad väljakule vaid paar korda mängima. Siin ei ole lahendust. Aga kui juunioridest tuleks hea järelkasv, noorpõlves saadaks baas alla, on see võimalik. Ehk õnnestub meil julgustada oma lapsi rohkem mängima, sealt tuleks ka järelkasvu.

Millist abi või toetust ootad teistelt mängijatelt?

Meil on Niitväljal seitsmeliikmeline naiste toimkond, kus naisi eri vanusegruppidest. Mõtiskleme teemadel, kuidas siduda naiste tegevusi, et võistleksime ka teistes sarjades.

Eelmine kapten, Ulvi Ingver, on väga eriline inimene. Ta oli ideaalne kapten, lojaalne ja kompetentne ning ka väga huvitatud golfi arengust. Ulvi toetab kindlasti edaspidi minugi tegevusi.

Tore oleks, kui naised looksid ise enda jaoks kaasahaarava ja põneva mängu. Niitväljal mängib umbes 170 naist; eelmisel aastal võistles üle 100 naise, mis on hea näitaja. Oluline osa ühtsuse loomisel on kas või teretamine, natuke üksteise vastu huvi tundmine. Naiste jaoks on oluline olla märgatud.

Millised on sinu isiklikud eesmärgid golfis? Millised aga soovitused teistele naistele?

Mõned aastad tagasi oli minu HCP 8,9; siis oli aega ka rohkem mängida. Nüüd käin pro Mark Suursalu juures trennis ja lootused on sellel. Mark korrigeeris ära mu käe nurga, ise ei oleks ma seda välja suutnud mõelda. Tehnika on kõige alus, sellepärast tuleb see korras hoida ja aeg-ajalt treenerilt nõu küsida. Hea on hoida golfis sportlikke eesmärke, mõelda enda jaoks välja kas või löökide arv. Golf võib olla ka meelelahutuslik, kuid tulemus huvitab meid alati. Eesmärkide seadmine annab positiivse meelestatuse ja motiveerib. Minul on neid alati olnud, pigem pean mõned eesmärgid vahel maha tõmbama.

Golf on äge mäng. Kui läheb hästi, tahad tulla tagasi. Kui läheb halvasti, tahad tulla tagasi, et mängu parandada. Golf haagib enda külge, ükskõik kuidas läheb. Positiivsed mõtted aitavad, mure- ja töömõtted viivad mängurütmist välja. Pole mõtet hoida telefoni sees, sest nagunii on keegi kirjutanud või helistanud. Võta see aeg endale, mängimiseks.

Autor: Pille Teearu
Fotod: erakogu ja Mats Soomre, soomre.com