Mida peab teadma mängutempost (Pace of Play)

Golfimängu üheks suurimaks tujurikkujaks on aeglane, veniv mängutempo väljakul. Mitte keegi ei naudi aeglast golfi, ometigi on paljud selle probleemiga väljakul kokku puutunud. Me soovime mängida golfi heas tempos. Aga mis on hea mängutempo?

Kahekesi mängides suudame läbida väljaku kiiremini kui neljakesi mängides. Harva või esimest korda väljakut külastavatel mängijatel võtab väljaku läbimine rohkem aega võrreldes nendega, kes igapäevaselt sellel väljakul mängivad. Mängutempot võivad oluliselt mõjutada ka keerulised ilmastikuolud. Kõike seda arvesse võttes on määratud väljaku läbimiseks maksimaalne mänguaeg. On väga oluline, et kõik mängiksid tempokalt ja püsiksid ajas.

Niitvälja Park-väljakul on ettenähtud maksimaalne aeg 18 raja läbimiseks 4 tundi ja 28 minutit (Pace of Play). Rõhutamist vajab, et see on maksimaalne aeg. Normaalsetes oludes ei tohiks neljakesi mängides raja läbimiseks kuluda aega üle nelja tunni.

MÄNGIJA KOHUSTUSED SEOSES MÄNGUTEMPOGA 

  • Mängijad peavad mängima hoogsas tempos. Väljakule ei tulda jalutama ja lobisema. Väljakule tullakse golfi mängima.
  • Ole alati oma mängukorraks valmis. Ära hakka alles siis löögile mõtlema kui on sinu kord lööki sooritada. Ole varakult valmis. Mõtle varem läbi, mis kepiga lööma hakkad. Pane juba varakult kinnas kätte jne.
  • Kas teadsid, et kui neljakesi mängides kulutab iga mängija  löögi tegemiseks 5 sekundit vähem aega, siis väheneb kogu grupi mänguringi aeg ca 30 minutit.
  • Mängija peab suutma oma löögi sooritada 40 sekundi jooksul hetkest, mil tal on võimalik segamatult mängida. Üldjuhul peaks olema mängijal võimalik sooritada löök kiiremini kui 40 sekundi jooksul.
  • Kõik mängijad kohustuvad mängima ettenähtud tempos ning ei tohi jääda maha eesliikuvast grupist. Kui näed, et sinu grupp hakkab ajast või eesliikuvast grupist maha jääma, ütle seda oma mängukaaslastele ja püüdke nad võimalikult kiiresti kinni.
  • Võtke kasutusele “Ready golf“ põhimõtted. „Ready golf“ on laialdaselt kasutuses olev termin, mis sisuliselt tähendab, et mängijad peaksid sooritama oma löögi kui nad on selleks valmis selle asemel, et rangelt järgida golfireeglite poolt määratletud “lipust kaugemal lööb esimesena“ etiketti.

GOLFIREEGLID – ASJATU MÄNGU VIIVITAMINE 

Asjatult mängu viivitamine (Reegel 5.6a). Mängijal on keelatud asjatult mängu viivitada nii rada mängides, kui ka radade vahel. Mängija võib lubada lühikesi viivitusi mõnel kindlal põhjusel nagu näiteks: a) Kui mängija otsib kohtunikult või komiteelt abi; b) Kui mängija vigastab end või jääb haigeks; c) Mingil muul olulisel põhjusel.

Karistus reegli 5.6a rikkumise eest:

  • Karistus esimese rikkumise korral: Üks trahvilöök.
  • Karistus teise rikkumise korral: Üldine karistus (rajamängus: raja kaotus; löögimängus: kaks lööki).
  • Karistus kolmanda rikkumise korral: Diskvalifitseerimine.
  • Kui mängija viivitab asjatult mängu radade vahel, siis rakendatakse karistust järgmisele rajale.

VÄLJAKU KASUTAMISE KORD JA MÄNGUTEMPO

Niitvälja Park-väljaku 18 raja mängimiseks on ette nähtud maksimaalselt 4h ja 28 minutit. Iga raja läbimiseks ettenähtud maksimaalne mänguaeg on toodud tulemuskaardil (Scorecard).

Golfikeskusel on õigus keelduda golfimängimise teenuse osutamisest isikutele sõltumata asjaolust, kas vastav isik on tasunud golfimängu eest (green fee või mänguõigus), kui see isik ei täida kehtestatud golfiväljaku kasutamise korda ja tingimusi.

Autor: Niitvälja Golf
Foto: Kadri Palta