Kuidas hoida mängutempot? Ready Golf

Selleks, et aeglane mängutempo ei häiriks golfi nautimist, julgustame mängijaid kasutusele võtma “Ready golf“ põhimõtteid. 

„Ready golf“ on laialdaselt kasutuses olev termin, mis sisuliselt tähendab, et mängijad peaksid sooritama oma löögi siis, kui nad on selleks valmis. Ei ole vaja rangelt järgida golfireeglite poolt määratletud „lipust kaugemal lööb esimesena“ etiketti. Tuleb vaid jälgida, et oleks tagatud kõigi mängijate ohutus.

„Ready golf“ põhimõtteid ei saa kasutada kui mängitakse rajamängu (match play). Rajamängus tehakse mänguplaan tihti selle põhjal, kuidas vastasmängija mängib.  Seetõttu on oluline, et rajamängus järgitaks löögijärjekorda. Löögimängus on löögijärjekorra eiramine keelatud vaid siis, kui selle kaudu saab teine mängija eelise.

Kui neljakesi mängides iga mängija kulutaks löögi tegemiseks 5 sekundit vähem aega, siis väheneks kogu grupi mänguringi aeg ca 30 minutit.

Niitvälja Park-väljaku 18 raja mängimiseks on ette nähtud maksimaalselt 4h ja 28 minutit. Iga raja läbimise maksimaalne mänguaeg on toodud tulemuskaardil (Scorecard). Normaalsetes oludes ei tohiks neljakesi mängides raja läbimiseks kuluda aega üle nelja tunni.

NÄITEID “READY GOLF“ PÕHIMÕTETEL MÄNGIMISEST

  • Puudub kindel löögijärjekord. Kes on esimesena valmis, see lööb.
  • Avalöögialal võivad lühema löögipikkusega mängijad sooritada löögi esimesena. Rajal on olukordi, kus pika löögiga mängija ei saa veel lööki sooritada, kuna eesliikuva grupi mängijad on löögiulatuses.
  • Kui löök ebaõnnestus ja on oht, et palli ei pruugi leida, siis pane kindlasti mängu varupall. Vaata alati lõpuni kuhu löögitulemusel pall lendab ja jäta meelde kuhu ta maandus. Ainult nii tehes saad pärast otsida palli õigest kohast.
  • Kui on oht, et mängukaaslase pall võib kadunud olla, siis mine mängukaaslasele appi palli otsima peale seda, kui oled enda löögi ära teinud.
  • Kui puttad ja pall jääb augu lähedale, siis ära hakka palli märkima ja üles võtma. Tee kohe veel üks putt, isegi juhul, kui selleks tuleb seista kellegi puttamisjoone lähedal.
  • Kui mängukaaslase pall on lipust kaugemal, aga ta peab veel bunkris jalajälgi riisuma, siis võivad teised juba aja kokkuhoidmise huvides puttamisega alustada.
  • Kui lõpetad puttamise esimesena, siis võid kohe liikuda uue raja avalöögialale, et võimalikult kiiresti sooritada järgmist avalööki.
  • Ära jää lõpetatud raja griinile tulemuskaarti täitma. Tehtud löökide kirjutamiseks on hea aeg järgmise raja alguses, kui teised avalööki sooritavad.

MÄNGIJA KOHUSTUSED SEOSES MÄNGUTEMPOGA

  • Mängijad peavad mängima hoogsas tempos. Väljakule ei tulda jalutama ja lobisema. Väljakule tullakse golfi mängima.
  • Ole alati oma mängukorraks valmis. Ära hakka alles siis löögile mõtlema kui on sinu kord lööki sooritada. Ole varakult valmis. Mõtle juba varem läbi, mis kepiga lööma hakkad. Pane juba varakult kinnas kätte jne.
  • Mängija peab suutma oma löögi sooritada 40 sekundi jooksul hetkest, mil tal on (või peaks olema) võimalik segamatult mängida. Üldjuhul peaks olema mängijal võimalik sooritada löök kiiremini kui 40 sekundi jooksul.
  • Kõik mängijad kohustuvad mängima ettenähtud tempos ning ei tohi jääda maha eesliikuvast grupist. Kui näed, et sinu grupp hakkab ajast või eesliikuvast grupist maha jääma, ütle seda oma mängukaaslastele ja püüdke nad võimalikult kiiresti kinni.

Autor: Niitvälja Golf
Foto: Kadri Palta