Mis on handicap index? Mis on course handicap?

Handicap (händikäp, HCP) – golfari mängutase. Maksimaalne händikäp on 54. Händikäp näitab, mitme löögiga on mängija suuteline läbima 18rajalise väljaku. Mida väiksem on arv, seda parem on mängija mängutase. Väljaku läbimiseks on ette nähtud löökide arvuks 72 (raja par). Kui mängija HCP on näiteks 24, on see mängija järelikult  suuteline läbima raja 96 löögiga (72 + 24 = 96).

Alla 1% golfimängijate HCP on 0 või väiksem. Ligikaudu 30% mängijate HCP on 10 või väiksem. Mängijaid, kelle HCP on alla kümne, nimetatakse singliteks. Keskmine HCP on ligikaudu 20. Keskmise händikäpiga mängijaid nimetatakse bogey-golfariteks.

Handicap index (endine nimetus: EGA exact handicap) on golfari ametlik mängutase. Handicap index’i arvestamise ja väljastamise õigus on Eesti Golfi Liidu liikmesklubidel – näiteks Niitvälja Golfiklubi.

Golfari handicap index arvutatakse alltoodud valemit kasutades.

(Score course rating) x 113 / course slope = golfari handicap index

  • Scorehandicap index’i arvutamisel läheb igal rajal maksimaalselt selle raja löökide arvuks kirja net double bogey. Näide: mängija HCP on 12. Mängides Niitväljal rajal nr 14, teeb ta 10 lööki (või jätab raja lõpuni mängimata, tõmbab tulemuskaardile kriipsu). HCP arvutamisel arvestatakse löökide arvuks seitse. Need seitse lööki tulevad kokku selliselt: 4 (raja par) + 2 (double bogey) + 1 (mängija HCP alusel saadud löök) = 7.
  • Course rating (CR) – väljaku raskusaste par-golfari (HCPga 0) mängutaseme suhtes.
  • Course slope – väljaku raskusaste bogey-golfari (HCPga 17,5-22,4) mängutaseme suhtes.
  • 113 – rahvusvaheline keskmine course slope.

Course handicap

Golfiväljakud on erineva raskusastmega. Lihtsamatel väljakutel on oluliselt kergem head tulemust mängida kui raskematel väljakutel. Sellest tulenevalt on lisaks mängija handicap index´ile kasutusel ka course handicap. Course handicap tabeli põhjal saab golfar teada, milline HCP kehtib temale, mängides just sellel väljakul. Vaja on teada enda handicap index´it ja seda, millistelt tiidelt on plaanis mängida. Nende andmete põhjal saab vaadata course handicap tabelist eelolevaks mänguringiks kehtiva HCP.

Niitvälja Park-väljaku course handicap tabeli leiab meie kodulehel menüüs VÄLJAKU alt, klikates terminile SLOPE.

Autor: Niitvälja Golf