Uutiset

Niitvälja Karikas pelattiin jälleen – avauspäivän paras oli voittoa puolustava Tyko Tuohimaa

Baltian maiden vanhin golfturnaus Niitvälja Karikas pelattiin tänä vuonna jo 29. kerran. Pelaamaan saapui 105 pelaajaa kaikkiaan seitsemästä maasta. Kolmipäiväisessä turnauksessa pelattiin niin naisten, miesten kuin miesseniorien kilpailusarjoissa. Rahapalkinnot odottivat kolmea parasta ammattilaispelaajaa, erikoispalkinnot miesten parasta amatööri- ja puoliammattilaispelaajaa. Kilpailun korkeasta tasosta kertoi se, että lähes joka kolmannen pelaajan tasoitus oli alle 1.

Avauspäivän parhaasta tuloksesta vastasi miesten viime vuoden voittaja Tyko Tuohimaa (Pickala Golf Club) tuloksella 5 birdietä ja 70 lyöntiä (-2). Hänestä yhden lyönnin päähän jäi Niitväljan oma tähtipelaaja Carl Hellat tuloksella 71 lyöntiä (-1). Carl pelasi viimeiset neljä väylää tuloksella -4 ja teki 15. väylällä eaglen. Miesten sarjan kolmatta sijaa pitivät avauspäivän jälkeen hallussaan Mattias Varjun (Niitvälja Golf) sekä ammattilaispelaajat Mark Suursalu (Niitvälja Golf) ja Egert Põldma (Estonian Golf & Country Club) 73 lyönnillä (+1).

Tänä vuonna ammattilaiset pelasivat miesten sarjassa ensimmäistä kertaa yhdessä amatöörien kanssa. Kolmelle parhaalle ammattilaiselle oli kuitenkin luvassa rahapalkinto (yhteisarvoltaan 4 000 euroa). Ammattilaisten kolmannella sijalla oli ensimmäisen turnauspäivän jälkeen suomalainen Toffe Jusslin (Pickala Golf Club), joka jäi Mark Suursalun ja Egert Põldman tuloksesta yhden lyönnin (74 lyöntiä, +2). Ammattilaisten viime vuoden voittaja Sander Aadusaare (Niitvälja Golf) palasi loukkaantumisen jälkeen pitkältä tauolta pelaten tuloksen 77 lyöntiä (+5).

Naisten sarjan johdossa oli ensimmäisen päivän jälkeen Niitvälja Golfiklubin vuoden 2020 mestari Liis Kuuli, joka löi 3. väylällä eaglen ja sai lopputuloksen 74 lyöntiä (+2). Toisella sijalla oli tuloksella 78 lyöntiä (+5) Elizaveta Sofia Reemet (Estonian Golf & Country Club). Kolmannen sijan jakoivat kaksi turnauksen aiempaa voittajaa – viime vuoden voittaja Annika Koitmaa (Niitvälja Golf) ja toissa vuoden voittaja Anete Liis Adul (Estonian Golf & Country Club), molemmat tuloksella 78 lyöntiä (+6). Naisseniorien kilpailusarjaan ei tänä vuonna riittänyt osallistujia, mutta nostamme tässä kohdin esiin ainoan naisseniorimme Ulvi Ingverin (Niitvälja Golf), joka kilpaili rohkeasti naisten sarjassa.

Miesseniorien sarjassa pelattiin avauspäivänä erittäin vahvasti. Seniorien johtoon nousi Benno Maaring (Otepää Golfiklubi) tuloksella 73 lyöntiä (+1). Hän teki kilpailun ensimmäisellä puolikkaalla neljä birdietä, jotka veivät hänet sarjansa johtoon.  Kahden lyönnin päässä oli Raivo Velsberg (Reval Golf Club) tuloksella 75 lyöntiä (+3). Kolmannella sijalla olivat 77 lyönnillä (+5) Jan Larsson (Estonian Golf & Country Club) ja Jukka Pajunen (Golf Pirkkala). Miesseniorien viime vuoden voittaja Enn Pääro oli avauspäivän jälkeen yhdeksäs (+10).

Tänä vuonna turnauksessa palkittiin miesten sarjassa myös paras puoliammattilainen eli alhaisen tasoituksen amatööri. Ensimmäisen päivän jälkeen palkinnosta kisasivat Niitvälja Golfiklubin kapteeni Joel Rothberg (77 lyöntiä, +5) ja Niitvälja Golfin pelaaja Marten Palm (78 lyöntiä, +6).

Baltian maiden vanhin golfturnaus Niitvälja Karikas pelattiin 54 väylän lyöntipelikilpailuna 2.–4. heinäkuuta   Niitvälja Golfin Park-kentällä, virolaisen golfin kodissa. Kilpailu kuuluu R&A World Amateur Golf Rankingiin ja sen tulokset tuovat siten WAGR-pisteitä miesten, naisten ja miessenioreiden sarjoissa.

Kilpailun järjestämistä tukivat LaSpa, Orkla Eesti, Saku Õlletehas ja Selver.