Uutiset

Kaikkien aikojen eniten ennätyksiä tuottanut Niitvälja Karikas

Tämän vuoden Niitvälja Karikas by Infortar muistetaan varmasti pitkään, sillä missään aikaisemmassa turnauksessa ei ole tehty yhtä paljon ennätyksiä. Niitvälja Golfin Park-kentän kenttäennätys rikottiin jopa kahdesti: toisena päivänä sen rikkoi Kevin Christopher Jegers 66 lyönnillä ja kolmantena päivänä Mattias Varjun 64 lyönnillä. Kenttäennätyksen lisäksi Jegers teki finaalipäivänä myös kaikkien Niitväljan Karikas -kilpailujen uuden ennätyksen (-11). Sitä paitsi tänä vuonna Niitvälja Karikassa oli ennätysmäärä palkintorahaoja: 10 500 euroa. Onnittelut voittajille ja vilpittömät kiitokset kaikille osallistujille!

Niitvälja Karikas by Infortariin osallistui tänä vuonna 119 pelaajaa, joista loppukilpailuun pääsi 79 pelaajaa neljässä kilpailuluokassa. Pitkästä aikaa oli taas läsnä naisten senioriluokka. Naisten, miesten, naissenioreiden ja miessenioreiden luokan parhaiden lisäksi jaettiin myös erikoispalkinnot parhaalle miespuoliselle amatööripelaajalle ja parhaalle yli 35-vuotiaalle miespuoliselle amatööripelaajalle. Kolme parasta ammattilaispelaajaa (pro) ja parhaat amatööripelaajat saivat rahapalkinnot.

Vaikka voittajia ei tällä kertaa ratkaistu pudotuspeleissä, viimeisen päivän viimeiset reiät toivat kilpailuun paljon odottamattomia ratkaisuja, ja jännitystä riitti viimeisiin hetkiin asti.

Miesten luokassa oli todellinen birdie-sade: toisena kilpailupäivänä kenttäennätyksen tehnyt ja finaalipäivänsä ensimmäiseltä sijalta aloittanut Kevin Christopher Jegers (Niitvälja Golf) teki kauniin tuloksen myös kolmantena päivänä (67 lyöntiä / -2) ja varmisti sekä ykkössijan että Niitvälja Karikasin ennätyksen (lopputulos 205 lyöntiä / -11). Jegers oli kuitenkin kovassa kilpailussa joukkuetoverinsa ja Niitvälja Karikasin puolustavan mestarin Mattias Varjunin (Niitvälja Golf) kanssa, joka aloitti finaalipäivän viidenneltä sijalta, mutta pelasi viimeisen kierroksen paremmin kuin koskaan: 10 birdietä ja uusi Niitvälja Golfin Park-kentän ennätys 64 lyöntiä eli -8! Varjunin kolmen päivän yhteenlaskettu tulos oli 207 lyöntiä (-9) eli vahva toinen sija.

Miesten luokan kolmannen sijan ja parhaan ammattilaispelaajan tittelin sai tällä kertaa pro Andrew Scott Richardson (Yhdistynyt kuningaskunta), joka niin ikään pelasi erittäin vahvan ja vakaan pelin ja pysyi kaikki kolme päivää kolmen parhaan joukossa. Richardsonin lopputulos oli 211 lyöntiä (-5) toi hänelle palkintorahaa yhteensä 2 600 euroa. Miesten luokassa palkintorahaa jaettiin kymmenelle parhaalle ja lisäpalkintorahaa kolmelle parhaalle ammattilaiselle. Ammattilaisten joukossa toisen sijan vei pro Blaire Hunter McKeithen (Yhdysvallat) tuloksella 215 lyöntiä / -1 (miesten luokan viides sija) ja kolmanneksi sijoittui pro Mark Suursalu, jonka tulos oli kentän par eli 216 lyöntiä (miesten luokan kuudes sija). Heidän palkintorahansa olivat vastaavasti 1 500 ja 950 euroa.

Naisten luokassa finaalipäivä ei tuonut suuria muutoksia. Finaalipäivän johtajana aloittanut Hannah Õunap (Valgeranna Golfiklubi) pelasi kolmanteen päivän tulokseksi 75 lyöntiä (+3) ja varmisti näin ykkössijan (lopputulos 223 lyöntiä / +7). Toisesta sijasta käytiin tiukempaa taistelua: finaalipäivän toiselta sijalta aloittanut Elizaveta Sofia Reemet (Estonian Golf & Country Club) teki kentän alkupuoliskolla pari virhettä (tuplabogia), mikä pudotti hänet väliaikaisesti kolmannelle sijalle. Kentän loppupuoliskolla Reemet pystyi kuitenkin pelaamaan vakaasti, teki kolme birdietä ja varmisti siten toisen sijan (lopputulos 229 lyöntiä / +13). Naisten luokan kolmas sija meni Karola Soelle (Estonian Tour Players Club), jonka lopputulos oli 233 lyöntiä (+17).

Miesten senioriluokassa voiton vei Jan Larsson (EGCC), joka viime vuonna oli sijoittunut toiseksi. Larsson aloitti viimeisen päivän neljänneltä sijalta ja onnistui loistavan viimeisen kierroksensa (73 lyöntiä / +1) ansiosta nousemaan senioriluokan voittajaksi tuloksella 231 lyöntiä / +15. Toiseksi sijoittui Erkki Suomalainen (St. Laurence Golf) tuloksella 232 lyöntiä (+16), joka oli ennen viimeistä kilpailupäivää johtanut kilpailua.  Miesten senioriluokassa kolmanneksi sijoittui David Pursley (Ozo Golf Club), jonka tulos oli 233 lyöntiä (+17).

Naisten senioriluokassa ykkössijasta kilpaili kaksi Niitvälja Golfiklubin pelaajaa: Triinu Tombak ja Kristel Ulla. Triinu Tombak, joka pelasi loistavasti viimeisen päivän viimeiset 9 reikää (+4), voitti ensimmäisen sijan tuloksella 255 lyöntiä (+39). Toiseksi sijoittui Kristel Ulla tuloksella 261 lyöntiä (+45).

Miesten luokassa pelanneista yli 35-vuotiaista amatööreista parhaaksi osoittautui viimeisenä päivänä 72 lyöntiä pelannut Kristo Tullus (Rae Golfiklubi). Kristo pelasi yli 35-vuotiaiden ikäluokan parhaan tuloksen: 233 lyöntiä (+17).

Baltian maiden vanhin golfturnaus Niitvälja Karikas by Infortar pelattiin 5.–7.7.2023 Niitvälja Golfin Park-kentällä, virolaisen golfin kodissa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 119 pelaajaa 11 maasta, ja palkintorahasto oli 10 500 euroa. Kolmen päivän kilpailuun osallistui sekä ammattilaisia että harrastelijoita, yhteensä neljässä eri kilpailuluokassa. Niitvälja Karikas on R&A World Amateur Golf Ranking -listalla. Kilpailua tukivat Infortar AS, Orkla Eesti AS, Saku Õlletehas AS ja Selver AS.